Hur spelar man fotboll?

Fotbollstraditioner föds man många gånger in i och kulturen och livet kring fotboll är religion för många. Det finns regler och sätt att spela på och det är just dessa internationella regler om hur spelet faktiskt går till, förutsättningar såsom antal spelare, regler under match och jämförbara system, som gör att fotbollen är internationell.

VM, OS och andra turneringar

VM, OS och andra turneringar får verkligen representation från alla delar av världen och bildar världsliga kokande grytor av sport och prestation. Förutom detta grundläggande regelsystem bygger naturligtvis traditioner, kultur och global inspiration upp fotbollen i länderna. Fotbollen förenar och har en kraft att verka över länders gränser där det i realiteten kan råda krig.

Vilka är på fotbollsplanen?

Själva planen som det spelas på har fasta mått och mäter vanligen 60 meter gånger 90 meter och kan på de flesta större arenor maxas till 68 meter gånger 105 meter. På planen har varje lag elva spelare; tio stycken utespelare och en målvakt. Det blir totalt 24 spelare på planen samtidigt. En match består av två halvlekar som båda är 45 minuter effektiv speltid. Domaren har en central roll på planen och följer spelet löpande över hela planen och avbryter spelet för olika händelser som strider mot regelverket. Till sin hjälp har han två assisterande domare som löper längs med sidlinjerna på fotbollsplanen.

Fotbollens faktiska vinnare

Att vinna en fotbollsmatch betyder att ditt lag har gjort fler mål än motståndarlaget. Fotbollsreglerna är uppbyggda som så att en match har en maximal speltid och kan sluta med ett oavgjort resultat. Detta räknas och godkänns om anledningen till matchen är seriespel och flera lag ska mötas under lång tid och samla poäng för att till slut stå som vinnare. Har man däremot en turneringsmatch där varje match behöver ha en vinnare förlänger man matchen med två korta halvlekar och har som sista utväg ett avgörande genom att arrangera straffläggning. Straffläggning är när spelare skjuter mot mål och målvakt från en stillaliggande fast punkt.