Fotbollstermer som är bra att kunna

Precis som alla sporter har fotbollen egna termer som används. Vissa termer är internationella och oftast används den engelska språkversionen av ordet. Ibland skapas uttryck som relaterar till fotbollstermer och har man ingen som helst koll på ordens betydelse blir det svårt att förstå uttrycket även om det används i ett helt annat sammanhang än sport.

Några klassiska fotbollstermer

Här nedan kommer några klassiska fotbollstermer och deras betydelse. Ett uttryck som används är forward. Det är den spelare som är placerad längst fram i laget, vars uppgift att göra mål. Offside är ett uttryck som används i anfallssituationer när en spelare har placerat sig mellan backarna och målvakten då en boll passas framåt. Ytterligare ett uttryck är sudden death; en förlängning efter fulltid med lika resultat som spelas tills ena lag gör mål.

Fotbollstermer i spelsammanhang

Spelförståelse syftar på förståelsen över hur spelet troligtvis kommer gå, vilket kan leda till att spelaren kan vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Spelsystem är en taktik som laget och tränaren har bestämt att grunda sitt spel på beroende på spelartyper och vilket motståndarlag man möter. Fasta situationer är händelser under match där lagen får slå bollen från stillaliggande, till exempel hörna och frispark.

Vad man kan göra och vara som fotbollsspelare?

I passningsskugga befinner sig den som är felplacerad och omöjlig att nå med en passning. Understöd innebär att hjälpa medspelaren som har bollen genom att finnas bakom och vara tillgängligt för hjälp. Väggspel är när minst två medspelare slår kortare passningar mellan varandra för att komma framåt och förbi motspelaren. Dämpa bollen gör man med kropp eller fot för att förhindra att den studsar iväg.

Fotbollstermer runt omkring laget

Den tolfte spelaren; med detta menas publiken och lagets fans som från läktaren hejar fram sitt lag och skapar en positiv stämning. Tifo är de banderoller och flaggor som publiken och fansen har med sig och som visar vilket lag de hejar på. Vågen beskriver en rörelse genom publikhavet och ett typiskt uttryck som idag inte bara är fotbollsrelaterat utan hör till vilken publik som helst.