Cristiano Ronaldo

Är han världens bästa fotbollsspelare? Ronaldo är en spelare som har ett hushållsnamn, även de som inte gillar fotboll känner till honom på något sätt. Hur har han nått hit?

Ronaldo värvades till Manchester United

Något förenklat började det hela år 2003 när han med Sporting Lissabon besegrade Manchester United och den legendariska Sir Alex Ferguson fick upp ögonen för den då unge portugisen. Ronaldo värvades till Manchester United och snart hade han tagit både Premier League och världen med storm. I Sporting Lissabon hade han ”bara” gjort tre mål på 25 matcher men i United-tröjan skulle han komma att göra betydligt fler – 84 mål på 196 matcher. Idag kan varenda unge med en fotboll göra Ronaldos målgest.

Karriär

Det var i United som karriären verkligen tog fart och han blev snart känd för sina karakteristika frisparkar där han, på ett utomjordiskt sätt, får bollen att trotsa alla fysiska lagar. Ronaldo är inte världens största talang, men han är definitivt en av de mest ambitiösa fotbollsspelarna som någonsin gått i ett par skor. Efter sex år i Manchester öppnade Real Madrid upp plånboken och värvade Ronaldo till La Liga i Spanien. Ronaldo blev den då överlägset dyraste spelaren genom tiderna och Los Blancos betalade cirka en miljard kronor. Och de har ändå fått valuta för pengarna. Ronaldo har gjort över 290 matcher för klubben och ännu fler mål.

Ronaldos utmärkelser och titlar

När man pratar om Ronaldos meriter är det svårt att tro att han får plats med allt i ett och samma prisskåp. Det största du kan vinna som individuell fotbollsspelare är Ballon D’or. En utmärkelse Ronaldo skulle ha prenumererat på om det inte vore för Messi, ändå har han vunnit den fem gånger. Med Manchester vann han Premier League tre gånger. I Madrid har han fyra Champions League-titlar, två ligatitlar och en mängd cupvinster. Och inte sällan har de båda lagen haft Ronaldo att tacka för titlarna. Trots att Ronaldo spelar för ett så blygsamt landslag som Portugal har han också lyckats fylla på med ett EM-guld.